1 januari 2015 besloot ik dat wij in ons gezin voortaan het afval gingen scheiden. Je moet toch een keer een goed voornemen ten uitvoer brengen of niet?
Bij ons in de gemeente hebben we buiten op straat van die grote afvalcontainers die je met een pasje kunt openen. Eentje voor restafval en eentje voor GFT afval. Plastic wordt 1 keer per twee weken opgehaald en kan verzameld worden in plastic zakken die je gratis bij het gemeentehuis op kunt halen. Papier wordt 1 keer per maand opgehaald.
Alhoewel we papier al jaren apart verzamelen in huis, gooide ik het nog altijd weg met het restafval in de grijze container. Dat kwam omdat we hier geen aparte container voor hadden en een maand lang papier in huis bewaren niet zo handig bleek. Maar de moderne tijd kwam ook in onze gemeente en sinds een tijdje hebben we nu een losse papiercontainer in de tuin.
Een beetje jammer dat de inzameling van plastic en papier niet gelijk is toegevoegd aan het mooie ondergrondse “MOL”-systeem dat we wel voor GFT afval en rest afval hebben. Dit schijnt te duur te zijn. Een gemiste kans. Genoeg over de gemeente, door naar afval scheiden.
GFT afval scheiden in een (kleine) GFT bak
GFT afval staat voor groente, fruit en tuinafval. Tuinafval heb ik niet binnenshuis maar groente en fruit en andere etensresten natuurlijk wel. Voor 1 januari 2015 verdwenen de etensresten bij ons in de restafval vuilnisbak. Die stonk dus altijd want etensresten stinken nou eenmaal.
Daar heb je dan ook gelijk het grootste bezwaar tegen GFT afval scheiden.
Het stinkt.
Om de stank tegen te gaan kun je een aantal dingen doen:
- Zorgen voor een open bak zonder deksel
- Zorgen voor een kleine GFT bak
- Zorgen voor een regelmatige leegroutine
Omdat ik niet wist of ik mijn goede voornemen vol zou houden mocht het systeem van afval scheiden natuurlijk niet teveel geld kosten. Daarom ben ik in eerste instantie naar de Action gereden en heb daar een klein vuilnisbakje gekocht en een paar rollen GFT zakken. En zo startte ons afval scheiden avontuur.
In het begin leegden we het kleine GFT bakje iedere dag maar al snel bleek dat eigenlijk niet nodig. Om de twee à drie dagen bleek in ons huishouden meer dan genoeg. En de eerste voordelen kwamen ook al snel aan het licht! De grote restafval vuilnisbak stonk niet meer en doordat het kleine GFT bakje op het aanrecht stond bleek het scheiden van etensresten bijzonder makkelijk.
Nu telt ons huishouden ook twee katten op respectabele leeftijd waarvan er één vindt dat hij nooit genoeg te eten krijgt. Hij had de kleine open GFT bak op het aanrecht al snel gevonden. Hoe vaak wij het zakje ook dicht vouwden, hij kreeg het altijd weer open. Met als gevolg dat hij de inhoud die hij niet lustte op het aanrecht deponeerde. En dat vonden wij dan weer niet zo fris.
Dus toch op zoek naar een kleine GFT bak met deksel. Er bleken niet zoveel smaken te zijn op het internet. Er is een klein bakje dat eigenlijk bedoeld is voor gebruikte koffiepads dat in aanmerking zou komen ware het niet dat de voet van het bakje erg smal is en het hele bakje dus makkelijk door onze kater omgekierperd zou kunnen worden. En er is de kleine 4 liter GFT bak van Joseph Joseph. Stijlvol, klein, chique, handig en met deksel!
Hij kost 34,95 en dat was voor mij wel even een dingetje. Maar, na nog een keer alle bigbazars, actions, xenossen en andere winkels afgespeurd te hebben, is dit hem toch geworden.
De deksel is voorzien van een geurfilter en er zit een handig uitstekend flapje aan waardoor je hem in een oogwenk omhoog duwt en open zet. Ook met je handen vol. Als je de hele deksel eraf haalt, kom je bij de bak en kun je de kleine GFT zak aanbrengen. Er zijn speciale Joseph Joseph GFT zakken maar die van de Action passen ook prima. Achterin de bak zit een gaatje waardoor je de rand van de zak naar binnen kunt trekken. Zo passen ook te grote zakken naadloos in dit kleine schattige fancy GFT bakje.
Door zijn rechthoekige vorm kan hij overal mooi staan en met het handvat zet je hem ook zo in een keukenkastje. Bij ons staat hij gewoon op het aanrecht en de complimenten stromen binnen. Wat een mooi GFT bakje! En het werkt. Na 2 à 3 dagen is hij vol en brengen we hem naar de ondergrondse GFT container. Je zou hem zelfs zonder GFT zakjes kunnen gebruiken maar dan moet je hem telkens afwassen.
Deze handige en bijzonder mooie kleine GFT bak koop je voordelig online bij:
Restafval en Plastic scheiden in een grote vuilnisbak
Op het moment dat je begint met plastic scheiden kom je er pas achter hoeveel plastic je eigenlijk weggooit. Veel. Heel erg veel.
Wij gebruiken de gratis afvalzakken van plastic heroes die verkrijgbaar zijn bij de gemeente. Zo’n zak kun je natuurlijk los in de trapkast hangen maar dan moet je iedere keer met je plastic naar de trapkast lopen en gaat de hele trapkast stinken. Handiger is een afvalbak in de keuken.
Wij hadden voor al het afval een afvalbak van Brabantia. Eerst hadden we er één met twee compartimenten. Eén voor GFT en één voor de rest. De GFT bak bleek te groot en de stank niet te harden. De restafvalbak vond ik te klein en dus is deze bak verplaatst naar de babykamer waar hij nu ingebruik is als luieremmer voor onze wasbare luiers. De incidentele wegwerpluier en ander afval gaat in de kleine groene GFT bak en de wasbare luiers in de waszak die in de grote restafvalbak hangt. En van daar gaan de luiers natuurlijk met waszak en al de wasmachine in.
Omdat de touchbin van Brabantia ons erg goed beviel (op de GFT na dan) hebben we toen een nieuwe Brabantia Touchbin met 1 vak gekocht. Dat had als voordeel dat ook de goedkopere vuilniszakken er zo in konden. En dat gaat nog steeds zo. Alleen staat er nu een tweede naast voor het plastic.
De Brabantia Touchbin afvalbak is eenvoudig te bedienen en opent al na een simpele aanraking. De binnenbak zorgt ervoor dat je de volle en lege zakken gemakkelijk kunt vervangen en dat je de vuilniszakken aan de buitenkant van de Brabantia Touchbin niet ziet. De deksel van de touchbin sluit zo goed af dat de geurtjes van het afval netjes in de afvalbak blijven.
Plastic is het grootste deel van ons afval. Het kan behoorlijk stinken dus spoelen we vleesbakjes en lege groentenverpakkingen even af onder de kraan. Wat trouwens super werkt is de vleesbakjes in de gootsteen zetten en dan het afgietwater van de aardappels eroverheen gooien. Rundvleesbakjes keren terug in hun originele platte vorm en alle andere vleesbakjes worden ook een stuk kleiner.
Omdat het plastic bij ons in de gemeente maar 1 keer per 2 weken wordt opgehaald zitten we natuurlijk nog met het volgende probleem: waar laat je de volle zakken met plastic? Daar hebben we een oplossing voor gevonden. Zolang de papiercontainer in de tuin nog niet vol is gaan de volle zakken met plastic in de papiercontainer. Aan het eind van de maand als de papiercontainer vol begint te raken met papier en karton gaan de volle zakken met plastic de schuur in. Gemiddeld hebben wij 2 tot 3 volle zakken met plastic in de 2 weken.
De Brabantia Touchbin met 2 binnenbakken koop je voordelig online bij:
* FonQ.nl
* Blokker.nl
De Brabantia Touchbin 30L koop je voordelig online bij:
* FonQ.nl
* Blokker.nl
Papiers scheiden binnenshuis in een papierbak
Het enige afval dat wij al jaren scheiden maar nooit apart weggooiden is papier. Zoals de meeste huishoudens zijn wij in het bezit van de beroemde IKEA Kallax (of als je de oude versie hebt Expedit) kast. Daar hebben wij een bak in staan waar het papier in gaat. Ook het karton vindt in stukken gescheurd zijn weg naar deze bak.
Vanuit de papierbak binnenshuis verhuist het papier ongeveer 1 keer per week naar de papiercontainer in de tuin. De volle zakken met plastic er even uit, papier erin, plastic erboven op en klaar is Maaike.
De papiercontainer wordt 1 keer per maand geleegd en eerlijk gezegd hebben we hem bijna altijd vol. Soms hebben we door teveel online bestellingen zelfs teveel papier en karton om alles in de papiercontainer te krijgen. Dan zetten we een kartonnen doos gevuld met karton naast de papiercontainer aan de weg. Bij ons in de gemeente mag dat nog omdat je niet verplicht was de papiercontainer te accepteren.
Plastic, papier en zeker GFT wordt door lang niet iedereen bij ons in de straat gescheiden. Met GFT en plastic zijn wij één van de weinigen. Aan de overkant in een andere straat wordt meer plastic ingezameld. De beste oplossing zou in mijn ogen zijn het plaatsen van extra ondergrondse containers voor papier en plastic in de wijk. Dan kunnen de mensen het afval altijd kwijt en hoeven ze het niet in hun eigen huis, tuin of schuur te bewaren.
Geef een reactie